menu Om postmesteren Om postrytterne Om processen

OM ARKIVET.


Vendelboarkivet blev skabt af postmester T.M. Sørensen i perioden fra 1967 til slutningen af 1980'erne. Han indsamlede materialet fra aviser og blade, fra personalhistoriske bøger, som f.eks. stater over forskellige erhverv, diverse folketællinger og fra egen og andres forskning. Kartotekskortene er for det meste maskinskrevne, men kan også være lavet med fotokopimaskine eller ved, at udklip er limet på kortene. Kartotekskortene blev organiseret i kasser - i alt 104 med ca. 130.000 kort.

Omkring halvdelen af disse kartotekskasser udgør et sogneopdelt kartotek, hvori personerne inden for sognene er placeret kronologisk efter fødeåret - disse kasser omfatter begge køn. De øvrige kasser er ordnet efter navn, mændene efter efternavn og kvinderne efter fornavn, idet der dog er en lille afdeling, hvor kvinder er ordnet efter fødenavne, hvis der er tale om et egentligt slægtsnavn.

Bemærk, at VendelboArkivet kun rummer "indfødte" vendelboer, dvs. personer født i Vendsyssel - og kun fra tiden før folkeregistrenes indførsel, hvilket vil sige til og med 1924.

Det fysiske arkiv er opstillet på Historisk Arkiv, hvor man kan finde de originale kartotekskort samt T.M. Sørensens samling af mapper og optegnelser, som der af og til er henvist til fra kortene, f.eks. ved angivelse af format, A4 eller A5.

Arkivlauget ved Historisk Arkiv begyndte digitalisering i sommeren 2009 med henblik på at gøre arkivet tilgængeligt på internettet. I første omgang er det sogneopdelte kartotek scannet og indtastet i databasen - senere vil indholdet i de øvrige kasser blive behandlet. Indgangen til arkivet er søgning på fornavn - efternavn - sogn - fødselsår - eller en kombination af disse oplysninger. I begrænset omfang kan der også søges på emneord - f.eks. erhverv, lokalitet, gårdnavn m.v. - se i øvrigt søgevejledningen.